Рецепта от:

Елица Сърбева

Уред:
Кухненски машини MUM > Разгледай детайли

Необходими продукти:
~600 г пресято пшенично брашно
250 мл хладка вода
1/3 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
~150 мл олио
400 г краве сирене
5-6 бр яйца

Приготвяне:

1. Изсипвате брашното в купа и правите кладенче. Добавяте содата, солта, 1/3 от водата и започнете да разбърквате. На части добавяте останалата вода и месите, докато получите меко и гладко тесто.

2. Покривате тестото с памучна кърпа и оставяте да си “почине” за 15тина минути.

3. През това време в отделна купа начупвате сиренето и го обърквате с яйцата. Оставете настрана.

4. Разделяте тестото на 12 равни топки, които групирате по 3, за да се получат 4 кори. (За най-лесно може да измерите цялата тежест на тестото и да разделите на 12.)

5. Разделете олио на две равни части (в чашки, купички или друг съд, както ви е удобно).

6. Разточвате първата топка на кръг с диаметър около 10см и я мажете с малко разтопено масло отгоре. Разточвате втора топка по същия начин и я слагате върху първата, отново мажете с масло отгоре. Разточете и трета топка, която обаче НЕ мажете с масло! (Така накрая ще имаме 4 кори, направени от по 3 листа.)

7. Покривате ги с кърпа и оставяте отново за около 20тина минути да починат.

8. Разточвате първата кора върху набрашнен плот* (Виж Бележка 1), а след това започвате внимателно да разтегляте** (Виж Бележка 2) от средата към края на кората, използвайки цяла длан, за да не се скъса кората.

9. Посипвате кората с 1/4 от сместа със сиренето и 1/4 от останалата мазнина.

10. Вдигайки единия край на кърпата, завийте на руло кората. След това внимателно пренесете в предварително намазана с малко масло тава*** (Виж Бележка 3 и 4) и я завийте на руло в центъра. Повтаряме това с останалите 3 кори.

11. Печете в предварително загряна фурна (на горен и долен реотан без вентилатор) на 220С за около 40 минути до златисто.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Вашият коментар