Пухкав козунак с шоколад и орехи
Пухкав козунак с шоколад и орехи
Пухкав козунак с шоколад и орехи

Рецепта от:

Creme de la Kremy

Уред:
Миксери> Разгледай детайли

Необходими продукти:
950 гр брашно
6 яйца
400гр захар
1ч.ч. прясно мляко (топло,но не горещо)
1 кубче жива мая
200 гр масло
кората на един портокал
щипка сол
200 гр шоколад ( получи се перфектно и с локум )
100 гр смлени орехи

Приготвяне:

1. Първо разтворете маята в половината от топлото мляко, добавете една лъжица от захарта и 3-4 лъжици от брашното и оставете сместа да се активира.

2. Разбийте яйцата и захарта много добре.

3. Добавете млякото, солта, портокаловите корички и активираната мая и разбъркайте.

4. Прибавете брашното на няколко пъти и замесете меко тесто.

5. Започнете да прибавяте маслото малко по малко до пълното му усвояване от тестото.

6. Оставете да втаса поне 2 часа.

7. Втасалото тесто за козунак не се меси повече, прехвърлете го на намазнен плот и с мазни ръце го накъсайте ( не режете тесто за козунак) на 3 части.

8. Всяка топка разтелете по дължина с намазнени ръце и поръсете орехи и шоколад или друга плънка по желание.

9. Завийте добре и усучете на фитилчета.

10. Оплетете плитка от 3 фитилчета и прехвърлете в тава.

11. Оставете да втаса за около час.

12. Намажете с разбито яйце и 1 с.л.прясно мляко.

13. Поръсете с филирани бадеми,лешници или само със захар, по ваш вкус.

14. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 30-35 минути.

15. Да ви е сладко!

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Вашият коментар