Рецепта от:
Creme de la Kremy
Уред:
Миксери> Разгледай детайли
Необходими продукти:
950 гр брашно
6 яйца
400гр захар
1ч.ч. прясно мляко (топло,но не горещо)
1 кубче жива мая
200 гр масло
кората на един портокал
щипка сол
200 гр шоколад ( получи се перфектно и с локум )
100 гр смлени орехи
Приготвяне:
1. Първо разтворете маята в половината от топлото мляко, добавете една лъжица от захарта и 3-4 лъжици от брашното и оставете сместа да се активира.
2. Разбийте яйцата и захарта много добре.
3. Добавете млякото, солта, портокаловите корички и активираната мая и разбъркайте.
4. Прибавете брашното на няколко пъти и замесете меко тесто.
5. Започнете да прибавяте маслото малко по малко до пълното му усвояване от тестото.
6. Оставете да втаса поне 2 часа.
7. Втасалото тесто за козунак не се меси повече, прехвърлете го на намазнен плот и с мазни ръце го накъсайте ( не режете тесто за козунак) на 3 части.
8. Всяка топка разтелете по дължина с намазнени ръце и поръсете орехи и шоколад или друга плънка по желание.
9. Завийте добре и усучете на фитилчета.
10. Оплетете плитка от 3 фитилчета и прехвърлете в тава.
11. Оставете да втаса за около час.
12. Намажете с разбито яйце и 1 с.л.прясно мляко.
13. Поръсете с филирани бадеми,лешници или само със захар, по ваш вкус.
14. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 30-35 минути.
15. Да ви е сладко!