кестенова торта
кестенова торта
кестенова торта
кестенова торта
кестенова торта
кестенова торта
кестенова торта
кестенова торта
кестенова торта

Рецепта от:

Антония Запрянова

Уред:
Блендери> Разгледай детайли

Необходими продукти:
За основата:
160 г. бадемово брашно
130 г. паста от фурми
1 ч. л. бурбонска ванилия

За кестеновия крем:
260 г. сварени и обелени кестени
100 мл. кленов сироп
сокът на 1/2 лимон
100 мл. ядково мляко (овесено, бадемово)

За карамела от фурми:
15 бр. фурми
гореща вода
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. бурбонска ванилия

За декорация:
Горски червени боровинки
Кокосови стърготини

Приготвяне:

1. За да приготвя основата за тортата, смесвам бадемовото брашно с ванилията и пастата от фурми. (Аз имах малко останала паста от фурми и използвах нея. Ако нямате, заменете с обикновени фурми, които може да блендирате в блендера Vita Power 4 с малко вода, по-долу ще видите как.) Използвайте ръцете си, за да омесете добре съставките.

2. Пригответе форма за торта с диаметър 20 см. и покрийте дъното й с хартия за печене.

3. Разпределям сместа от фурми и бадемово брашно равномерно по дъното на формата. Притискам с длани, за да заравня.

4. За кестеновия крем използвах 260 г. сварени и почистени кестени, т.е. сварете около 500 г. кестени, за да сте сигурни, че ще има достатъчно количество.

5. За да сварите кестените, просто направете прорези по обелката им, за да може да се разтвори и да се сварят добре отвътре. Аз ги варих около 30 минути. След това ги почистих, докато са още горещи.

6. Поставих обелените кестени в каната на блендера Vita Power 4, заедно с кленовия сироп, сока от лимон и ядковото мляко. Аз обикновено използвам овесено мляко. Но може и друго ядково, като бадемово, кокосово.

7. Блендирам, докато получа желаната консистенция. От време на време, обирам стените на каната и продължавам с блендирането. Ако има нужда, добавям още овесено мляко.

8. Когато кестеновият крем е готов, го разпределям равномерно върху основата на тортата. За да приготвя карамела от фурми, първо накисвам фурмите в гореща вода, за да омекнат и да се блендират по-лесно.

9. След 10 минути, когато фурмите са достатъчно омекнали, ги поставям в каната на блендера Vita Power 4. Добавям канела и бурбонска ванилия и малко от водата, в която са киснали. Блендирам. Ако има нужда, добавям още от водата, докато се получи гладък крем.

10. Карамелът от фурми нанасям върху кестеновия крем.

11. Отгоре украсявам с горски червени боровинки и кокосови стърготини. Леко киселата нотка на червените боровинки балансира прекрасно сладостта на карамела от фурми, така че не пропускайте този детайл.

Съвет 

Хубавото на тази кестенова торта е, че може да се сервира веднага, без да се охлажда в хладилник. Иначе, съхранявайте в хладилник.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Вашият коментар