Рецепта от:
Антония Запрянова
Уред:
Кухненски роботи> Разгледай детайли
Необходими продукти:
За картофените палачинки:
1 кг. картофи, почистени и обелени
1 голяма глава лук, обелена
1 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. картофено нишесте
За „млечния“ сос с хрян:
100 г. суров слънчоглед, накиснат предварително в гореща вода за 30 минути
3 скилидки чесън
сокът на 1/2 лимон
2 см. napre от хрян, настъргано
малко пресен копър
1 ч.л. морска сол
За салатата:
1 краставица
4 репички
сокът на 1/2 лимон
1 ч.л. мед
щипка морска сол
пресен копър
Приготвяне:
1. Сглобявам кухненския робот и поставям приставката за настръгване на ситно. В отвора на уреда поставям картофите и включвам. (Отворът е достатъчно голям и може да се постави цял картоф.) За по-малко от 10 секунди роботът настърга на ситно 1 кг. картофи.
2. Изстисквам течността на настърганите картофи марличка и поставям в купа.
3. След картофите, настъргвам и 1 глава лук в робота.
4. Смесвам картофите с лука и добавям солта, черния пипер и картофеното нишесте. Разбърквам добре ръце.
5. Загрявам фурната на 180 градуса и приготвям тавичка.
6.Оформям картофените палачинки и подреждам в тавичката.
7. Пека около 30-40 минути или докато добия приятен загар.
8. През това време приготвям „млечния“ сос с хрян:
Поставям блендера вместо купата. В каната на блендера слагам накиснатия и изплакнат слънчоглед, скилидките чесън, настъргания хрян, сока от лимон, малко копър, сол и вода. Аз добавям гореща вода за по-лесно разбиване. Блендирам. Ако има нужда доовкусявам. Прехвърлете соса в Бурканче и съхранявайте в хладилник до сервиране.
8. За направата на салатата отново сменям блендера с купата. Поставям приставката за настъргване на тънки слайсове. Поставям в отвора краставицата и репичките и след секунди е готово.
9. В купичка смесвам лимоновия сок, меда и солта. Разбърквам и заливам зеленчуците.
10. Сервирам като подредя в чиния няколко картофени палачинки. Върху всяка от тях слагам по една лъжица сос с хрян. Отгоре поставям от салатата с краставички и репички. Украсявам с пресен копър и резени лимон.