Рецепта от:

Даниела Ламбова

Количество / Порция:
10 порции

Уред:
Кухненски машини MUM> Разгледай детайли

Необходими продукти:

За основата
14 бисквити „Орео“
50 г разтопено масло

 

За пълнежа
3 яйца L
500 г крема сирене
150 г кафява захар
20 г тъмно какао
85 г тъмен шоколад

 

За шоколадовия мус
200 мл течна сметана с поне 30% масленост студена
85 г тъмен шоколад

Приготвяне:

 

На основата
1. Загрейте фурната до 160º C.

2. Покрийте 18 см форма с подвижно дъно с кръг от хартия за печене. Увийте отвън формата с 2-3 пласта алуминиево фолио.

3. Смелете бисквитите на фини трохи, или ги намачкайте с точилка в дебел найлонов плик.

4. Поставете трохите в купа и добавете разтопеното масло. Разбъркайте добре и притиснете сместа на дъното на подготвената форма. Оставете формата в хладилника.

 

На пълнежа
1. В голяма купа разбийте с миксер много добре крема сиренето и кафявата захар. Добавете какаото и отново разбийте до хомогенност.

2. Едно по едно добавете яйцата. Разбивайте на ниска скорост, докато се поемат. Оберете стените на купата, ако е необходимо.

3. Накрая добавете постепенно и разтопения и охладен шоколад. Разбивайте на ниска скорост, до еднородна смес.

4. Изсипете пълнежа във формата върху основата. Загладете го отгоре с гумена шпатула.

5. Поставете голяма тава с вода във фурната и сложете формата с чийзкейка в нея.

6. Печете около 60-75 минути, или докато чийзкейкът е стабилен, а при разклащане само една малка част в средата се движи леко.

7. Охладете чийзкейка до стайна температура. След това го покрийте и го сложете в хладилника за поне 6 часа или за цяла нощ. Намажете го с шоколадов мус преди сервиране.

 

На пълнежа
1. Разбийте сметаната в голяма купа. Трябва да стане пухкава, но не прекалено гъста.

2. Вземете малко от сметаната и я добавете към разтопения и охладен шоколад (не обратно). Разбъркайте добре. Повторете процеса още 2-3 пъти, а след това смесете целия шоколад със сметаната. Движете шпатулата леко, за да се задържи въздуха в муса.

3. Покрийте чийзкейка с муса. По желание поръсете отгоре със смлян шамфъстък.

 

Бележки:
Извадете продуктите за пълнежа поне 30 минути преди да приготвяте чийзкейка.
Сметаната за муса трябва да бъде с поне 30% масленост и охладена поне 5-6 часа (тя никога не се вади предварително).
Съхранявайте чийзкейка 4-5 дни в хладилника, покрит с фолио.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Вашият коментар