Рецепта от:

Даниела Ламбова

Количество / Порция:
10 порции

Уред:
Кухненски машини MUM > Разгледай детайли

Необходими продукти:
4 яйца
200 г захар
200 г брашно
125 г бейби спанак
80 мл зехтин или олио
80 мл мляко
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. ванилова есенция

 

За крема
500 г маскарпоне
200 мл сметана с минимум 30% масленост студена
80 г пудра захар

Приготвяне:

1. Загрейте фурната до180º C. Намазнете добре 2 форми за торта с диаметър 18 см и ги покрийте с кръгове от хартия за печене.

2. В купа смесете брашното и бакпулвера и разбъркайте добре.

3. Смелете спанака с блендер или пасатор.

4. Разбийте с миксер яйцата и захарта за 4-5 минути докато станат светли и пухкави. Постепенно добавете олиото/ зехтина, млякото и ванилията. Разбивайте, докато се смесят.

5. С гумена шпатула или с плоската бъркалка на планетарен миксер малко по малко добавете спанака и брашното с бакпулвера. Разбърквайте леко, докато се получи гладка смес.

6. Разделете тестото между двете подготвени форми.

7. Печете ги около 40 минути, или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.

8. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди да ги режете и сглобявате тортата.

9. В голяма купа смесете всички съставки, като маскарпонето и сметаната трябва да са директно от хладилника. Разбийте с миксер до пухкавост. Не прекалявайте с разбиването!

Сглобяване:

1. Разрежете хоризонтално всеки блат на две части с голям назъбен нож. Поставете една част върху чиния за сервиране и я намажете щедро с крем. Продължете процеса до изчерпването на всички блатове. Трябва да ви остане около ⅓ от цялото количество за измазване отстрани и отгоре.

2. Охладете тортата поне 4-6 часа преди сервиране. Украсете с пресни плодове.

 

Бележки:
Съхранявайте тортата в хладилника за 2-3 дни.
Спанакът не е нужно да бъде на пюре, стига да е смлян фино (вижте видеото).
Вместо бейби спанак, можете да ползвате и стандартен, но трябва всички жилки да са много добре почистени.
За по-лесно разрязване и сглобяване на тортата сложете блатовете в хладилника за през нощта, увити с фолио за свежо съхранение.
За да имате равна торта, винаги слагайте най-отгоре блат, който е бил на дъното на тавата по време за печенето.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Вашият коментар