Рецепта от:

Бианка Йовчева

Уред:
Кухненски машини MUM> Разгледай детайли

Необходими продукти:

 

За блатовете
250 г брашно
110 г холандско какао
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
400 мл кокосова вода
1/2 ч.л. сол
600 мл соево или бадемово мляко
120 мл олио
4 с.л. ябълков сок или портокал
1/2 ч.ч кокосова или кафява захар,в случая е използвана кокосова
2 ч.л. ябълков оцет
2 ч.л. ванилов екстракт

 

За шоколадовия ганаж
350 мл кокосова сметана
400 гчерен шоколад – с не по-малко от 70% какао, за рецептата е използван 85% шоколад Lindt
2 с.л. кокосово масло
2 с.л. ликьор касис, по желание

Приготвяне:

 

За блатовете

1. Загрейте фурната на 170 С.

2. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Добавете в купата захарта и разбъркайте.

3. Разбийте мокрите съставки на ниска степен. Добавете сухите съставки и разбийте на средна скорост докато се смесят добре.

4. Подгответе две форми за печене с диаметър 17 см. Застелете дъното с хартия и намажете стените с кокосово масло и поръсете леко с брашно. Разпределете тестото равномерно в двете форми.

5. Печете 20-25 минути без обдухване. Проверете с дървен шиш или клечка. Не трябва да има полепнали трохи.

6. Извадете от фурната. След 5-6 минути извадете от формите и оставете блатовете да се охладят на решетка.

 

За шоколадовия ганаж

1. През това време пригответе ганаша. Настържете шоколада. Загрейте кокосовата сметана. Свалете от огъня. Прехвърлете в купата на машината. Добавете шоколада и разбъркайте на ниска скорост докато шоколадът се стопи и сместа стане гладка и еднородна. Оставете да се охлади, като периодично разбърквате.
Шоколадовият крем може да се приготви предния ден или преди печенето на блатовете- така ще има достатъчно време да се стегне достатъчно, че да може да нанесете върху блатовете.

2. Сглобяване на тортата. Разполовете всеки от двата блата. Заделете около 1/3 от крема за да намажете тортата отстрани и отгоре. Поставете един блат в чинията за сервиране. Намажете с крем, повторете с всички блатове. Стегнете тортата с ринг и приберете в хладилника. След като престои няколко часа извадете и измажете борводете и отгоре със заделения крем. Докато кремът е мек украсете с плодчетата или с друга украса, която желаете. Добре е тортата да престои 24 часа преди да се сервира. За да се насладите напълно на аромата, текстурата и вкуса е добре преди поднасяне тортатат да е престояла на стайна температура около час.

3. Разрязването става с нож, потопен в гореща вода и изтрит в суха кърпа. За всяко парче, потапяйте ножа в гореща вода. Това ще помогне да имате чист разрез.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Вашият коментар