Рецепта от:
cakeandpancake
Време за приготвяне:
30 минути
Количество / Порция:
4 порции
Уред:
Фурни > Разгледай детайли
Необходими продукти:
2-3 бр. средно големи ябълки
80 г. кафява захар
1 ч.л. канела
1 с.л. ванилия
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
400 г. бутер тесто
1 яйце
Приготвяне:
1. Измийте, обелете и нарежете ябълките на дребни парченца. Изсипете ги в купа и им добавете канелата, захарта, лимоновия сок и ванилията. Разбъркайте добре. Изсипете в нагорещения тиган и след като заври, гответе още няколко минути, докато течността изври и сиропът се сгъсти.
2. След това прехвърлете в съд и оставете настрани да изстине.
3. Включете фурната да загрява на 200С с вентилатор/220С без вентилатор/. Пригответе си тава за печене като я застелете с пекарска хартия.
4. Извадете бутер тестото от хладилника* и го оставете за 10тина минути на стайна температура. Разбийте яйцето в купичка.
5. Нарежете бутер тестото на правоъгълници** и сложете от изстиналата плънка върху половината правоъгълник по дългата страна. Намажете с яйце по края от вътрешната страна и захлупете другата половина от тестото върху плънката, сякаш правите джобче. С помощта на вилица леко притиснете краищата на тестото. Подредете пайовете върху тавата а печене на разстояние около 2см един от друг. Точно преди печене намажете отгоре с яйце и поръсете със захар*** или филирани бадеми (например).
6. Печете около 20 минути до златист загар.
* Ако използвате замразено бутер тесто, извадете го от фризера поне час преди да започнете да приготвяте рецептата!
** По ваш избор правоъгълниците могат да бъдат с различен размер – 10/14см (например).
Трябва да загънете по по-широката страна!
*** по желание.