




Рецепта от:
cakeandpancake
Количество / Порция:
12 порции
Уред:
Месомелачки> Разгледай детайли
Необходими продукти:
За плънката:
~ 700 г. свинска кайма (взех свински врат и го смлях на кайма)
1 бр. глава лук
120 г. консерва нарязани домати
1 с.л. доматена паста
2 с.л. микс подправки
3-4 с.л. зехтин
За тестото:
375 г. пшенично брашно
180 мл. студена вода
110 г. меко масло
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 бр. яйце
Допълнително:
150 г. настърган чедър
1 яйце за намазване отгоре
семена
Приготвяне:
на тестото:
1. В голяма купа изсипете брашното, бакпулвера и солта. Прибавете мекото масло и намачкайте с нож за подправки или с вилица, докато не получите фини маслени трохи.
2. Прибавете половината от водата и яйцето и отново намачкайте с ножа за подправки. Изсипете и останалата вода и пак намачкайте. Тестото ще е лепкаво, но трябва да бъде такова.
3. Увийте в хартия за печене и приберете в плък (препоръчвам ви да използвате плик за сандвичи, който се затваря плътно).
4. Оставете тестото в хладилник поне за 1 часа.
5. След часв в хладилника, разточете върху хартия за печене, поръсена с брашно. Изрежете кръгове с диаметър около 10- 12 см. Подредете ги в тава или един върху друг, така че тестото да не изсъхва.
6. Отново приберете в хладилник за около час.
на плънката:
1. Смелете месото, ако не използвате готова кайма. Прибавете му микса от подправки и разбъркайте добре.
2. В дълбок тиган задушете лука със зехтина. Добавете каймата, доматите и доматената паста и разбъркайте. Гответе , докато каймата не е почти напълно готова.
3. Отцедете каймата от течността в тигана.
4. Оставете плънката да изстива за 15тина-20 минути.
на емпанадите:
1. Включете фурната да загрява на 180С и си пригответе голяма тава за печене като застелете пекарска хартия по дъното.
2. Напълнете емпанадата с кайма и настърган чедър, и сгънете, както съм показала във видеото към рецептата. (Може да притиснете и с вилица).
3. Подредете в тавата и намажете с разбито яйце.
4. Поръсете със семена и печете на 180С за около 30 минути до златисто.