Великденски Кулич
Великденски Кулич
Великденски Кулич
Великденски Кулич
Великденски Кулич

Рецепта от:

cakeandpancake

Количество / Порция:
4 порции

Уред:
Кухненски роботи> Разгледай детайли

Необходими продукти:
За стартера:
280 мл. топла (не гореща) вода
10 г. суха мая
25 г. захар
280 г. брашно

За тестото:
2 бр. яйца
100 г. захар
280 г. пшенично брашно
100 г. меко масло
120 г. стафиди
кора от един лимон

За белтъчената глазура:
140 г. захар
3 бр. белтъци
60 мл. вода
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. екстракт от Бурбонска ванилия

Приготвяне:

Пригответе си висока форма за печене на козунак/кулич с диаметър 20см и височина
около 15см.

Начин на приготвяне на стартера:

1. Сложете всички продукти в купата на миксера и разбъркайте. Оставете за около час.

Начин на приготвяне на основното тесто:

1. Към стартера прибавете двете яйца, захарта, кората от лимон и половината от брашното.
Започнете да месите с приставката за тесто и едва след като цялото брашно се е поело в тестото, прибавете на части останалото брашно. Месете около 15тина минути до хубаво и гладко тесто и прибавете мекото масло на няколко пъти. След всяка добавена част масло, месете докато тестото не го поеме напълно.

2. Оставете тестото да втаса в намаслена купа до удвояване на обема. Покрийте тестото
с кърпа или свежо фолио.

3. . След като тестото е втасало, прибавете стафидите и разбъркайте за кратко, колкото да се
разпределят равномерно в тестото.
Разделете тестото на две за два по-малки кулича или оформете на топка за един голям.

4. Покрийте тестото с кърпа и оставете тестото да втаса повторно.
Включете фурната да загрява на 175С, докато тестото втасва.

5. Печете кулича за около час без вентилатор! След изпичане оставете да изстъне
напълно преди да измажете с белтъчената глазура.

Начин на приготвяне на белтъчения крем:

Кремът се готви на водна баня, така че си пригответе два съда. Един по-голям, в
който ще кипнете водата, а другият – по-малък, в който ще готвите крема. Вторият съд не трябва да докосва кипящата вода. (Аз използвах две тенджери с различен размер като задържах по-малката върху решетка над по-голямата.)

1. Сложете около 2 ч.ч. вода да заври в голямата тенджера.

2. В по-малката сложете всички продукти – белтъците, захарта, водата,ванилията и лимоновия
сок и разбъркайте леко.

3. Поставете малката тенджера над врящата вода като дъното НЕ трябва да докосва водата.

4. Започнете да разбивате с миксер на ниска скорост, а след това увеличете скоростта.
Разбивайте крема в продължение на 7 минути.

5.Когато е готов, свалете от огъня, преместете в суха купа и приберете в хладилник, ако
куличът е все още топъл.

6. Ако не е, измажете го отгоре и с помощта на кухненска горелка, карамелизирайте
белтъчената глазура.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Leave a Reply