Рецепта от:
Бианка Йовчева
Уред:
Кухненски машини MUM> Разгледай детайли
Необходими продукти:
2/3 ч.ч. ръжено брашно
1/3 ч.ч. брашно от лимец
6 с.л. овесени ядки
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. фина морска сол
1/2 ч.л. лавандула
4 с.л. кокосово масло на стайна температура
1/2 ч.ч. меласа
1 с.л. ленено масло, размито в 3-4 с.л.хладка вода
настъргана кора от лимон
1 ч.л. екстракт от ванилия
5-6 с.л. мляко от кашу
1 ч.ч. пресен касис, измит и подсушен върху памучна кърпа
1/2 ч.ч смесени малини и боровинки, при мен боровинките бяха замразени
1/3 ч.ч. едро смлени орехи
За хрупкав топинг
1/2 ч.ч. ръжено брашно
3 с.л. студено кокосово масло, нарязано на малки кубчета
1/2 ч.ч. кокосова захар
1/2 ч.л. цветчета лавандула
3/4 ч.ч. счукани по-едро орехи
4 с.л. овесени ядки
1 щипка канела
Приготвяне:
1. Загрейте фурната до 170 С. Ако имате тефлонова форма за печене, намажете с масло и посипете с брашно или застелете с хартия за печене. За приготвяне на рецептата е използвана керамична. Ако не се чувствате сигурни, поставете хартия на дъното за по-лесно изваждане.
2. Смесете брашната , солта, набухвателите, овесените ядки, лавандулата, лимоновата кора. Претрийте малко лаванулата и лимоновата кора с пръсти, заедно с брашната.
3. В друга купа по-голяма, в която ще направите цялото тесто, разбийте маслото, добавете меласата и разбийте отново. Докато разбивате добавете ленената смес. Добавете и ванилията и прибавете 1/3 от сухата смес. Сега намалете скоростта и при непрекъснато бъркане добавете 1/2-та от млякото, отново от сухата, после от млякото и завършете със суха смес. Не разбивайте прекалено дълго, само на бавни обороти, колкото да се поеме от тестото, това, което прибавяте. Добавете 3/4 от количеството плодове и леко разбъркайте. Може да използвате и замразени плодове, разделени едни от други.
4. Разпределете тестото във формата. Загладете.
5. Направете хрупкавия топинг. Използвайте бъркалката за маслени теста и вкючих на умерено бърза скорост. Ако нямате кухненска машина, може да направите с помощта на вилица, за да не се стопи маслото , а после с пръсти, бързо разбъркайте до консистенция на равномерно големи трохи.
6. Разпределете върху кекса и леко притиснете.
7. Поставете в загрятата фурна. Печете около 40-50 минути. Към 40-та минута проверете с клечка. Не трябва да има полепнали трохи. Клечката може да бъде оцветена в червено и ще е влажна, това е нормално предвид количеството плодове, но не трябва да има полепнали трохи. Продължете печенето до хрупкава коричка, клечка без трохи и леко отделяне на кекса от стените на формата. Това са признаците на опечения кекс. След изпичането оставете за 10-тина минути във формата, а след това извадете и оставете на решетка, за окончателно изстиване.
8. Поръсете останалите плодове отгоре.