Рецепта от:
Ани Шакарян
Количество / Порция:
7 бр. тарталети
Уред:
Кафемашина > Разгледай детайли
Необходими продукти:
200 г брашно
50 г захар
1 щипка сол
125 г студено масло
1 яйце
За крема
3 жълтъка
1/4 ч.ч. захар
1 ванилия
1 кафена чаша студено, шварц кафе
1 ч.л. ликьор
200 г меко малко
2 с.л. заквасена сметана
ледени кубчета
Приготвяне:
1. Сложете в купа брашното, захарта и ванилията.
2. Нарежете маслото на малки парчета в брашното.
3. Започнете да претривате с ръка, докато получите маслени трохи.
4. Добавете и едно яйце.
5. Омесете тесто и го оформете на топка.
6. Увийте го в кухненско фолио и го сложете в хладилника за половин час.
На крема
1. Сложете в малка тенджерка 3 жълтъка, 1/4 ч.ч. захар, солта и ванилията. Добавете студеното кафе.
2. Разбийте с миксер и сложете на котлона на бавен огън. Бъркайте непрекъснато, докато сместа се посгъсти и започне да става кремообразна. Веднага след това сложете тенджерата в купа с лед, за да се охлади.
3. В друга купа разбийте мекото масло с миксер. Започнете да добавяте яйчения крем на няколко пъти. Добавете и ликьора. На финала сложете и заквасената сметана и разбъркайте всичко добре.
4. Загрейте фурната на 180 градуса.
5. Извадете тестото от хладилника и го оставете леко да се отвърне за 5 минути.
6. Пригответе си форми за тарталети. Намажете ги с масло и ги поръсете с брашно. Изтупайте излишното.
7. Вземете топче от тестото, с големината на кайсия. Притиснете го с ръце и покрийте дъното и стените на формата за тарталети. По същия начин оформете и останалите. Боцнете ги с вилица на дъното, за да не се надуят.
8. Печете ги във фурната за около 20 минути, докато добият златист загар. Охладете ги напълно и ги извадете от формите.
9. Напълнете ги с крем и заравнете. Декорирайте със зърна кафе или шоколадов дропс.