Рецепта от:
Елица Сърбева
Уред:
Кухненски машини MUM > Разгледай детайли
Необходими продукти:
140 г пшенично брашно
10 г бакпулвер
5 бр яйца, размер М
200 г захар
90 мл прясно краве мляко
1 с.л. ванилова есенция
200 мл подсладено кондензирано мляко
200 мл неподсладено кондензирано мляко
125 мл сладкарска сметана
125 мл растителна сладкарска сметана
150 г ягоди
Приготвяне:
1. Включете фурната да загрява на 180С и си пригответе форма за печене с диаметър 20см като я намажете с няколко капки мазнина и покриете дъното и стените с хартия за печене
2. Разделяте белтъците от жълтъците.
3. Разбийте белтъците до меки връхчета с половината от захарта.
4. Премествате разбитите белтъци в купа.
5. Изсипете жълтъците в купата на миксера и ги разбийте заедно с останалата захар.
6. Прибавете млякото и есенцията ванилия към разбитите жълтъци.
7. Смесете брашното и бакпулвера в купичка.
8. Прибавете брашното с бакпулвера към жълтъците.
9. Използвайки шпатула, прибавете на няколко пъти разбитите белтъци към сместа с жълтъците и бъркайте отдолу нагоре, за да не спадне обема.
10. Изсипете сместа във формата за печене и сложете във фурната. Печете за около 40 минути без вентилатор.
11. След изпичане, оставете тортата да се охлади за около 15 минути във формата, а след това извадете внимателно върху решетка и оставете да се охлади напълно.
12. Пригответе заливката на тортата като в купичка смесите двата вида кондензирано мляко и сладкарската сметана.
13. Преместете тортата в дълбока чиния и я надупчете с вилица.
14. Залейте я със сметановата смес. Оставете в хладилник за около час, за да може цялата течност да се поеме.
15. Разбийте сладкарската сметана за декориране до пухкав крем. Измажете тортата, а отгоре декорирайте с пресни ягоди.