Рецепта от:
Анна Стойкова
Уред:
Кухненски машини MUM > Разгледай детайли
Необходими продукти:
За люляковата захар:
100 г кокосова или тръстикова захар
1/2 чаша люлякови цветчета (без зелената част от цветчетата)
120 мл бадемово мляко
1/2 чаша люлякови цветчета (без зелената част от цветчетата)
За тортата:
50 г веган масло на стайна температура или само 110 г кокосово масло / зехтин
60 г кокосово масло
120 мл инфузирано люляково мляко
60 мл аквафаба
60 мл прясно изцеден лимонов сок
1/2 с.л. лимонова кора
120 г люлякова захар
50 г бадемово брашно
160 г овесено брашно
1 с.л. бакпулвер
1 щипка сол
100 г предварително накиснато кашу
1 кенче кокосово масло, твърдата част
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонова кора
2 с.л. кленов сироп
1/4 ч.л. ванилова есенция
Приготвяне:
На люляковата захар
1. В блендер поставете захарта и добре почистените и измити люлякови цветчета и блендирайте с опция пулс за около 30 секунди.
2. Изсипете получената люлякова захар върху лист хартия за печене и оставете да изсъхне напълно.
На инфузираното люляково мляко
1. Загрейте млякото в тенджера докато кипне и спрете котлона. Отдръпнете тенджерата от огъня и добавете почистените люлякови цветчета.
2. Колкото по-дълго оставите цветчетата да инфузират горещото мляко, толкова повече ще е ароматно то.
3. Прецедете щом изстине и изтискайте добре всяка капка от цветчетата, за да извлечете максимално аромата.
На тортата
1. Загрейте фурна на 180 градуса.
2. Добавете лимоновия сок към люляковото мляко, за да се получи мътеница.
3. В купа на миксер изсипете аквафабата и започнете да разбивате до получаване на пухкав сняг около 2-3 мин. Прехвърлете в друг съд и приберете в хладилника.
4. В същата купа започнете да разбивате маслото и кокосовото масло заедно с люляковата захар докато се хомогенизират.
5. Добавете на бавна струя получената мътеница от люляковото мляко, последвана от лимоновата кора и ванилия.
6. Започнете да добавяте постепенно брашната, започвайки от бадемовото, после добавете овесеното брашно и бакпулвера и солта.
7. Разбивайте до получаването на хомогенно тесто.
8. Спрете да разбивате и добавете разбитата предварително на сняг аквафаба. Инкорпорирайте я в сместа с помощта на силиконова шпатула.
9. Не бъркайте прекалено дълго, за да може да се запази обема на получената смес.
10. Прехвърлете във форма за печене на торти с отделящо дъно, предварително намазнена и набрашнена или постлана с хартия за печене.
11. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 20-30 мин.
На фростинга
1. Поставете всички съставки в блендер и блендирайте до пълно хомогенизиране.
2. Приберете получения фростинг в хладилника да стегне за около 30 минути.
3. Когато тортата е изпечена и напълно изстинала може да се намаже с фростинга обилно.
4. Добре е да изчакате тортата да изстине напълно, за да не се разтопи самия фростинг.
5. Отгоре може да декорирате с допълнително люлякови цветчета и малко настъргана лимонова кора.