Рецепта от:
BOSCH
Уред:
Кухненски машини MUM> Разгледай детайли
Необходими продукти:
Тесто за пица
500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
1 щипка сол
40 мл олио
250-300 мл топла вода
Плънка
500 г сирене рикота
2 жълтъка
50 г сирене фета или пармезан
сол и пипер
зехтин или растително масло
1 бр яйце
Приготвяне:
1. Поставете маята и топлата вода в купата за миксиране (използвайте куката за тесто) и разбийте.
2. Добавете останалите съставки и замесете гладко тесто.
3. Оставете купата със затворен капак на топло място до видимото увеличаване на обема на тестото (около 45 мин.).
4. Размесете тестото още веднъж.
5. Разделете тестото на две части и разточете върху набрашнен плот до дебелина около 1 см. Размерът на единия кръг тесто трябва да е поне с 4 см по-голям от този на тавата, а другият – точно колкото е тавата. Намажете тавата с 2 с.л. олио и положете по-големия кръг тесто. Надупчете го многократно с вилица.
6. В купата за разбъркване поставете сиренето рикота заедно с останалите съставки и разбъркайте. Покрийте тестото с тази смес. Отгоре поставете кръга тесто с големина на тавата и с него покрийте фокачата. Сега затворете двата кръга тесто, като силно притиснете един към друг краищата им.
7. Многократно надупчете фокачата на различни места и оставете да втаса за около 1 час под влажна кърпа. След това я намажете с разбитото яйце и печете 25 мин. при 200 градуса.