Рецепта от:
cakeandpancake
Уред:
Миксери> Разгледай детайли
Необходими продукти:
Необходими продукти за блата:
400 г. краве кисело мляко
2 ч.л. сода
250 г. захар
125 мл. олио
30 г. неподсладено готварско какао
330 г. пшенично брашно
ванилия
Необходими продукти за сиропа:
100 г. захар
250 мл. вода
Необходими продукти за крема:
250 г. меко масло
150 г. пудра захар
2 жълтъка
Допълнително:
~100 г. кокосови стърготини
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 180С и си пригответе кръгла форма за печене с диаметър 20см*. Намажете я с мазнина и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
Начин на приготвяне на блата:
1.В купа смесете брашното, захарта, содата и какаото. Прибавете киселото мляко, содата, олиото и ванилията и разбийте до еднородна смес.
2. Изсипете сместа във формата за печене и печете за около 60 минути* без вентилатор. Проверявайте за готовност с дървено шишче.
3. След изпичане, оставете да изстине за 20тина минути във формата, а след това извадете върху решетка, за да изстине напълно.
Начин на приготвяне на сиропа:
1.Изсипете водата и захарта в каначе или касерола и сложете на котлона на силен огън. След като заври, оставете за около 2-3 минути и свалете от огъня.
2. Оставете да изстине напълно.
Начин на приготвяне на крема:
1. В купа разбийте мекото масло. Добавете му пудрата захар и отново разбийте. Накрая и двата жълтъка и разбийте до еднородна смес.
Сглобяване на тортата:
1. Надупчете внимателно изстиналия блат с вилица и залейте със сиропа. Изчакайте няколко минути, за да попие и намажете с крема.
2. Отгоре поръсете с кокосови стърготини.
Съвет
Ако формата за печене ви е по-голяма, времето ще е различно. Препоръчвам ви да проверявате за готовност след 30тата минута.