Хляб а ла Bosch

Рецепта от:

BOSCH

Време за приготвяне:

15 минути

Уред:
Кухненски роботи> Разгледай детайли

Необходими продукти:
2 пакетчета суха мая
300 мл хладко бито мляко
275 мл хладка вода
450 г пшенично брашно, тип 405
300 г ръжено брашно, тип 1150 (и малко ръжено брашно за поръсване)
1 ч.л. мед
2 ч.л. сол (15 г)
½ ч.л. кимион, на зърна или млян
1 с.л. подправки за хляб (алтернатива: 1 с.л. кориандър)
1 щипка черен пипер

Приготвяне:

1. В купата за миксиране изсипете маята и хладкото мляко и разбъркайте с куката за месене.

2. Добавете останалите съставки и замесете гладко тесто.

3. Оставете тестото в купата за 1 час на топло място да втаса, обемът му трябва да се увеличи двойно. За целта покрийте с кърпа.

4. В правоъгълна форма поставете хартия за печене. Извадете тестото от купата, поръсете с малко брашно и бързо го оформете в самун. Поставете го във формата за печене и го оставете да се надигне за още 15 мин.

5. Междувременно поставете универсална тава на дъното на фурната. Нагласете решетката на най-ниското ниво. Загрейте фурната до 300С.

6. Поставете формата върху решетката, налейте 125 мл вода в тавата под него, печете 6 минути. След това отворете за кратко вратата на фурната, продължете да печете хляба до готовност още 30-35 минути на 200С.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Leave a Reply