Рецепта от:
Рада Бонева
Уред:
Микесри> Разгледай детайли
Необходими продукти:
½ кг ябълки, аз използвах направо 1 кг., за да ми остане
захар – кафява, кокосова или бяла
сок от ½ лимон
1 ч.ч. ябълково пюре
4 ч.ч. брашно – пшеничено/спелта
1 ч.ч. слънчогледово олио или кокосово масло
бакпулвер/сода
1 ч.л. канела на прах
По желание:
ядково мляко
орехи
сушени плодове
ванилия
Приготвяне:
1. Най-напред измиваме и обелваме ябълките.
2. Сърцевините варим до готовност на ниска степен (ок. 20 минути).
3. Пасираме и връщаме на котлона, като се добавя захарта и сока от лимон, бърка се постоянно, защото пръска.
4. Докато изстива, настрана забъркваме сухите съставки, и прибавяме олиото и чаша от пюрето.
5. При нужда може да се разреди с ядково “мляко” или вода.
6. Разбиваме с миксера до хомогенна смес и накрая добавяме натрошени орехи.
7. Включваме фурната да загрява на 180C, и намазняваме формата за кекс/мъфини и поръсваме с малко брашно, за да не залепне.
8. Печем докато придобие златист цвят (ок. 45 минути) и разрязваме чак след като е изстинал добре.