Домашен арабски сладолед
Домашен арабски сладолед
Домашен арабски сладолед
Домашен арабски сладолед
Домашен арабски сладолед
Домашен арабски сладолед

Рецепта от:

cakeandpancake

Уред:
Кухненски роботи> Разгледай детайли

Необходими продукти:
4 бр. жълтъци
120 г захар
0.1 г. шафран
2-3 семенца кардамон
1 с.л. ванилов екстракт
350 мл. сладкарска сметана
150 мл. прясно мляко

Приготвяне:

1. В купа разбийте жълтъците със захарта за няколко минути до еднородна смес.

2. Изсипете сметаната и прясното мляко в касерола и сложете на котлона. Добавете шафрана, ванилията и кардамонаЗагрейте сместа до кипване БЕЗ да кипва. Т.е. когато видите първите мехурчета, веднага я махнете от огъня.

3. Внимателно и на тънка струя изсипете няколко супени лъжици от сместа при жълтъците, за да ги темперирате. Бъркайте непрекъснато!

4. След това бавно и отново на тънка струя върнете жълтъчената смес при останалата гореща сметана с мляко. Бъркайте непрекъснато. Сложете на котлона на умерен огън и бъркайте непрекъснато, докато сместа започне да завира. Забързайте бъркането, за да не загори сместа по дъното. След няколко минути ще забележите, че се е сгъстила.
*За да разберете дали е готова, потопете супена лъжица и минете с пръст през задната част на лъжицата. Ако следата от пръста ви е ясна, значи че сместа е готова.
Свалете от огъня и оставете да изстине напълно.

5. Изсипете изстиналата смес в машината за следолед и включете на режима, който е описан в инструкциите.

Съвет

Съхранявайте готовия сладолед в кутия с капак във фризера или хапвайте веднага.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Leave a Reply