Рецепта от:
Антония Запрянова
Уред:
Месомелачки> Разгледай детайли
Необходими продукти:
За бургера:
350 г. леща, сурова
250 г. гъби печурки, нарязани на половинки или четвъртинки
1 глава лук, нарязана на четвъртинки
1 глава цвекло, сурово, нарязано на парчета
3 скилидки чесън
2 с.л. кокосово брашно
3 с.л. ленено семе, смляно
1 1/2 ч.л. сол
3/4 ч.л. черен пипер
1 1/2 ч.л. пушен пипер
2 ч.л. кимион
2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. чили на прах (кайенски пипер)
За авокадо соса:
2 броя авокадо
1/2 глава лук, нарязна на ситно
4 скилидки чесън
сокът на 1/2 лайм
сокът на 1/2 портокал
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. чили на прах
морска сол
За сервиране:
листа зелена салата
домати, нарязани на колелца
краставица, нарязана на колелца
червен лук, нарязан на колелца/span>
пресен кориандър
Приготвяне:
Приготвяне на растителната „кайма“:
1. Сварявам лещата в тенджера с вода за 10-15 минути. Щом се свари, я прехвърлям в друг съд да изстине за няколко минути, колкото да не е гореща.
2.Поставям всички съставки в месомелачката Pro Power 2200 W, като ги смилам последователно една по една. Смилам и скилидките чесън в уреда. Единственото важно е, размера на зеленчуците да е като големината на отвора на месомелачката. Лещата и зеленчуците се смилат перфектно за секунди.
3. Добавям всички подправки, кокосовото брашно и смляното ленено семе към смлените съставки. Разбърквам много добре и оставям да почине за кратко, докато кокосовото брашно и лененото семе попият излишната течност от зеленчуците (около 15 минути).
4.Загрявам фурната на 180 градуса и приготвям голяма тава, покрита с хартия за печене.
5.Оформям бургерите в желания от мен размер и подреждам в тавата.
6.Пека около 25-30 минути, докато добият лек загар.
Забележка: Ако Ви остане от растителната „кайма“, може да я замразите за до 3 месеца във фризера.
Приготвяне на авокадо соса
1. В купа намачквам авокадото. Добавям нарязания на ситно лук и пресованите скилидки чесън.
2.Добавям подправките и сока от лайм и портокал. Разбърквам добре.
Сервиране
1.В листо от салата (по избор) поставям един бургер. Отгоре редя резени домат, краставица, червен лук.
2.Добавям и от авокадо соса и няколко листенца пресен кориандър.