маймунски хляб с квас
маймунски хляб с квас
маймунски хляб с квас
маймунски хляб с квас
маймунски хляб с квас
маймунски хляб с квас
маймунски хляб с квас

Рецепта от:

Антония Запрянова

Уред:
Кухненски машини MUM> Разгледай детайли

Необходими продукти:

500г брашно (може да замени част от количеството със спелта)

150г активен квас (прочетете как да си направите квас)

80г кокосова захар

300мл овесено или ядково мляко (прочетете как да си направите овесено мляко)

щипка сол

20мл кокосово масло, разтопено

Допълнително за овалване:

100мл овесено или ядково мляко

1с.л. кокосово масло

200г кокосова захар

2с.л. канела

Приготвяне:

1. За направата на тестото поставете в купата на кухненската машина всички съставки. Купата е с голяма вместимост и позволява оптимално размесване на тежки теста.

2. Оставете тестото добре да се размеси, за да се поемат всички съставки и да стане гладко и еластично. Аз започнах размесването на 1-ва стенен от общото 4-те степени на машината, докато съставките се смесят, за около 3 минути. След това увеличих на 2-ра степен, за по-интензивно размесване и достигане на гладкост. Общо оставих кухненската машина да меси 10-12 минути.

3. След като се измеси добре тестото, го прехвърлете в чиста, леко намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете да втасва. На стайна температура моето тесто втаса за около 8 часа. Ако желаете, може да сложите тестото в хладилника да втасва бавно за печене на следващия ден.
4. Щом тестото е втасало, го изсипете върху силиконова подложка и го разделете на 8 части.
5. Всяка от осемте части, разделете на още 8 части, за да се получат малки топчета.
6. Затоплете допълнителното овесено мляко за кратко, сложете вътре кокосовото масло и разбъркайте. В друга чиния си пригответе кокосовата захар и канелата.
7. Пригответе форма за кекс, с дупка по средатата и леко я намазнете.
8. Потопете всяко едно топче първо в топлото мляко, след това оваляйте в кокосовата захар с канела и подредете във формата. Така процедирайте с всички топчета. (Може да отстъпите това занимание на децата, тъй като е забавно за тях и времеемко за нас).
9. Оставете отново да втаса за около 2-3 часа на стайна температура.
10. Загрейте фурната на 180 градуса и печете 30 минути.
11. Извадете от фурната сладкия хляб и оставете да изстине за няколко минути. След това обърнете хляба вурху чинията.

Харесайте и споделете!

Още подобни рецепти

Вашият коментар