Рецепта от:
Анна Стойкова
Уред:
Кухненски машини MUM > Разгледай детайли
Необходими продукти:
120 г охладена аквафаба (течността от кенче с нахут ~ 1/2 чаша = 125 мл)
10 г лимонов сок
60 г овесено мляко на стайна температура
100 г разтопен и темпериран черен шоколад минимум 70% какао
Приготвяне:
1. Охладете купата, в която ще разбивате, след което изсипете студената аквафаба и започнете да разбивате на висока скорост докато се получи пухкава пяна за около 2 мин.
2. Добавете на тъкна струя лимоновия сок като не спирате да разбивате.
3. Преминете на средна степен и продължете да разбивате до получаване на пухкав сняг – консистенция, подобна на тази, която се получава при разбиването на белтъци за меренг. Това може да отнеме от 5 мин. до 8-10 мин.
4. В отделен съд прехвърлете 1/3 от получения меренг и добавете 1/2 от разтопения шоколад. Започнете да разбърквате с помощта на шпатула много внимателно.
5. Добавете овесеното мляко на стайна температура и разбъркайте добре, така че да се хомогенизира.
6. Накрая добавете останалата част от шоколада и продължете да разбърквате, чрез вкарване на въздух, загребвайки внимателно отдолу нагоре с шпатулата. Внимавайте да не прекалите.
7. Прехвърлете получената смес в чашки и приберете в хладилник за 1 нощ или поне 2 часа.