Рецепта от:
BOSCH
Уред:
Кухненски машини MUM > Разгледай детайли
Необходими продукти:
2 пилешки гърди с кокал
2 клончета от розмарин
4 клончета от мащерка
2 стръка от градински чай
2 клончета от риган
4 с.л. зехтин
Лимонов сос:
1 глава лук
2 лимона
1 прясна скилидка чесън
40 г масло
200 мл бяло вино
50 мл пилешки бульон
200 мл сметана
сол
черен пипер
1/2 ч.л. захар
Приготвяне:
1. Внимателно отделете кожата от пилешките гърди. За целта пъхаме пръстите на ръката или чаена лъжица под кожата, като внимавате да не я отделите изцяло покрайщата.
2. Измийте подправките, нарежете ситно и сложете върху гърдите, под отделената кожа. Притиснете кожата.
3. Загрейте зехтина в тиган. Запържете пилешките гърди от всички страни. Подправете със сол и пипер и запечете в предварително загрята фурна на 160° C (циркулация на въздух не е подходящ) около 25-30 минути.
4. Междувременно за соса обелваме и нарязваме на кубчета лука. Нарязваме на филийки 1 лимон. Настъргваме кората на втория лимон. Нарязваме много ситно скилидката чесън. Оставяме покрити настрана кората от лимон и чесъна. Загряваме маслото в тенджера. Запържваме в него лука и филийките от лимон. Погасявате с бяло вино. Добавяте пилешкия бульон и сметана. Намалете котлна на средна степен. Подправете със сол, пипер и захар и прецедете соса. Прибавете кората от лимон и чесъна.
5. Извадете пилешките гърди от фурната. Оставете ги да „починат” 2-3 минути и след това внимателно ги обезкостявате. Нарязвате филето диагонално. Аранжирате върху чинията и заливате със соса.