Рецепта от:
BOSCH
Количество / Порция:
4 порции
Необходими продукти:
1.5 кг цяло пиле
6 лимона, разполовени
4 стръкчета розмарин
2 глави лук, срязани на четири
9 скилидки чесън
1 с.л. листа от мащерка, нарязани
2 с.л. зехтин
500 г дребни млади картофи, разполовени
3 стръкчета лимонова мащерка
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190ºС (170ºС с обдухване). Напълнете коремната кухина на пилето с два разполовени лимона, 2 стръкчета розмарин, 4 четвъртинки лук и овкусете. Сложете пилето в голяма тава.
2. Смачкайте 3 скилидки чесън, сложете ги в купичка с накълцаната мащерка и зехтина, смесете добре и намажете пилето. Овкусете го.
3. Сложете картофите около пилето с останалите лимони и лук, розмарина, целите скилидки чесън и стръкчетата лимонова мащерка. Запечете на фурна за 1 ч 20 мин, като обърнете картофите един-два пъти. Пилето е готово, когато прободете бутчето с шишче и потече бистър сок.
4. Извадете пилето в плато и го оставете за 15–20 мин. Извадете картофите с решетеста лъжица и ги оставете в купа. В тавата намачкайте сока от печенето, подправките, лимона и чесъна и добавете малко вода, ако стане на гъста каша. Прецедете сместа, опитайте грейви соса и го овкусете, ако е нужно.