Рецепта от:
BOSCH
Уред:
Кухненски машини MUM> Разгледай детайли
Необходими продукти:
1 малък стрък праз
зехтин за пържене и поръсване
250 г зехтин за пържене и поръсване
250 г пащърнак, на кубчета
2 стръка целина, на кубчета
1 скилидка чесън, накълцана
1 звездичка анасон
1 пръчка канела
2 пъпки карамфил
1 л пилешки бульон
100 г пилешки бульон
700-800 г агнешко от горната част на бута
1 малка китайска зелка, листата отделени и накъсани
по една голяма шепа накълцани джоджен, пресен лук и девесил
сусамово олио за поръсване
Приготвяне:
1. Срежете праза по дължина и го измийте. Накълцайте ситно само бялата и най-крехката зелена част. В тенджера загрейте 2 с.л. зехтин и запържете на слаб огън стъблата и главата целина, пащърнака, чесъна и праза за 2 мин, след което прибавете анасона, канелата и карамфила.
2. Задушавайте още 5 мин, залейте с бульона и добавете ечемика. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да къкри 40 мин, докато ечемикът омекне.
3. Около 25 мин преди да поднесете, загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и поставете в нея малка тавичка, за да се затопли. Запържете агнешкото на висока температура за 3-4 мин от всички страни. Прехвърлете месото в тавичката и го поставете във фурната за 8-10 мин. Извадете агнешкото на дъска и го оставете да почине 10 мин.
4. Няколко мин преди да свалите бульона от огъня, накъсайте листата от зелката в тенджерата и ги оставете да омекнат. Нарежете агнешкото на филийки
и извадете канелата, анасона и карамфила от бульона. Поръсете с пресните зелени подправки, морска сол и сусамово олио.